Мања слова Већа слова РСС 

Обратите се дежурном инспектору!

          тел: (+382) 20 230-481

          тел: (+382) 20 230-921

          тел: (+382) 20 230-529

Питајте инспекцију

ЕУ пројекти

12.07.2013.

Саопштење: Затворен ИПА пројекат „Заштита потрошача и тржишни надзор“

Саопштење: Затворен ИПА пројекат „Заштита потрошача и тржишни надзор“ Данас је у хотелу “Подгорица” затворен ИПА пројекат „Заштита потрошача и тржишни надзор“ чији је главни корисник Тржишна инспекција Управе за инспекцијске послове, а који је финансирала Европска унија. Такође, организован је округли сто о заштити потрошача у којем су учествовали Младенка Тешић, пројектни менаџер Делегације ЕУ у Црној Гори, Даг Бјорклоф, вођа тима пројекта, Ева Гуентхер, кључни експерт, Александар Словинић, кључни експерт, Марина Јанковић тржишна инспекторка, Маја Головић, представница Привредне Коморе и Ирена Рашовић, новинарка РТЦГ. Модератор догађаја је била Марина Радуловић, правни савјетник у Тржишној инспекцији.

28.12.2012.

ЕУ Пројекат "Заштита потрошача и тржишни надзор" (ИПА 2010)

Пројекат који финансира ЕУ има за циљ да побољша заштиту потрошача и ојача систем тржишног надзора у ЦГ, обезбјеђивањем потпуног усклађивања ових области са стандардима ЕУ. Црногорски потрошачи ће бити упознати са свим правима која могу да остваре, а која су у складу са ЕУ правом и безбједносним стандардима.

30.06.2011.

АИМ Пројекат (Аццессион то Интернал Маркет) - ИПА 2009

У Црној Гори је у току АИМ Пројекат, ИПА 2009 (www.аим.орг.ме) који пружа подршку на подручју тржишног надзора и заштите потрошача, чији је корисник Министарство економије - Тржишна инспекција. Реализација овог пројекта почела је у јуну, 2010. године и трајаће до 31. марта,2012. године. Пројекат поред Њемачке организације за медјународну сарадњу (ГИЗ) која и имплементира исти, значајним дијелом кофинансира ЕУ.

30.06.2011.

Осврт на ЕУ пројекте чији је корисник била Тржишна инспекција

У периоду од 2005. до 2009. године, Тржишна инспекција је била корисник програма ЦАРДС (Цоммунитy Ассистанце фор Рецонструцтион, Девелопмент анд Стабилизатион). Први у низу пројеката је био Савјетодавни центар за економска и правна питања у Србији и Црној Гори (ПЛАЦ - Полицy анд Легал Адвице Центер ин тхе Стате Унион оф Сербиа анд Монтенегро), финансиран од стране ЕУ, а имплементиран у периоду фебруар, 2005. год. - април, 2007. године од стране конзорцијума савјетодавних института на челу са Њемачком организацијом за међународну сарадњу (од 01.01.2011 г. ГТЗ је преименован у ГИЗ). Пројекат је активно сарађивао са Министарством економије, односно Тржишном инспекцијом на припреми Закона о заштити потрошача и Закона о општој безбједности производа.

30.06.2011.

ЕУ Пројекти

Процес придруживања Црне Горе Европској Унији, носи са собом бројне изазове на које црногорска страна треба адекватно да одговори. Поред хармонизације националног законодавства са правом ЕУ, потребно је обезбиједити његову пуну имплементацију у складу са добром европском праксом. Посебан значај у томе имају активности које надлежни државни органи предузимају у циљу заштите јавног интереса у погледу безбједности живота и здравља потрошача и других корисника од опасних производа на тржишту и у употреби (тржишни надзор), као и заштите економских интереса потрошача приликом куповине роба и услуга. Улога Тржишне инспекције, као дијела Министарства економије, у имплементацији националног законодавства, управо је посебно изражена на подручју заштите потрошача и тржишног надзора.